pátek 24. března 2017

Kaplička sv. Jana Nepomuckého - Chodeč


Chodeč je malinká vesnice kousíček od Velešína. Dá se tam dojet samozřejmě po hlavní silnici, nebo také polní cestou, což byla ještě i v tomto období celkem krkolomná záležitost. Jela jsem s dcerkou s golfkama a chvilkami se opravdu modlila, aby kolečka vydržela. Naštěstí bylo bláto a měkká půda jen v místech, kam nešlo vůbec slunce, tedy v místech hustějšího porostu a stromů, kde navíc dole teče potok.


Za tu cestu to ale stálo. Chodeč je maličká, za to moc pěkná ves, s pěkně opravenými domy a je vidět, že i o kapličku uprostřed vsi se starají dobře. Kromě ní stojí ještě jedna za vsí, spíše v poli, tam jsme se zatím nedostali, protože se už smrákalo a nechtěla jsem malou skrz pole táhnout zpátky ve tmě. No a pak se v Chodči, nebo spíš kousek odsud, na autobusové zastávce u hlavní silnice, nachází křížek. Ten snad časem také vyfotím, jen ta hlavní silnice (E55) není právě nejvhodnější na procházky s kočárem.

Kaplička je poměrně velká, má obdélníkový půdorys a je zděná, bez soklu. Časově spadá do konce 18. století a jedná se o pozdně barokní rurální architekturu. Zasvěcena je sv. Janu Nepomuckému.








Žádné komentáře:

Okomentovat