pátek 12. srpna 2016

Kaplické kostely


Dnešním článkem o dvou kostelech stojících v jihočeském městě Kaplice, začínám svou rubriku o poutních místech na řece Malši. Na české straně jich je celkem čtrnáct. Když je vyjmenujeme tak, jak řeka Malše teče z Rakouska směrem na České Budějovice (Cetviny, Svatý Kámen, Rychnov nad Malší, Dolní Dvořiště, Malonty, Pohorská ves, Kaplice, Blansko, Soběnov, Sv. Ján nad Malší, Velešín, Římov, Doudleby, České Budějovice), zjistíme, že Kaplice je někde uprostřed. Není to tím, že by byla významná více, než ostatní poutní místa. Řekněme jen, že zdejší kostely jsem již několikrát navštívila, znám je, moc se mi líbí a tak jsem jako první zdokumentovala právě Kaplici. Zajímavostí navíc je, že tento areál dokládá soužití česko-německých obyvatel. Zatímco menší kostel sv. Floriána byl znám jako "český", větší a honosnější (jak už to u Němců bývalo) kostel sv. Petra a Pavla patřil obyvatelstvu německému. Kolem obou kostelů pak byl společný hřbitov. 


První zmínky o Kaplici, coby trhové vsi, se datují do roku 1257. A již v této době, tu zřejmě stál první farní kostel, pravděpodobně románský. Když ho zničil požár, vznikl na jeho místě dnešní kostel sv. Petra a Pavla. Vystavěn byl v roce 1507 v gotickém slohu a měl dvě lodě. Gotický ráz pak narušila barokní věž, kterou byl kostel doplněn v roce 1740. V té době byl kostel povýšen na děkanský. Dnešní vnitřní vybavení je novogotické. Hlavní oltář a kazatelnu vyrobil A. Rint z Lince a znázorňuje loučení sv. Petra se sv. Pavlem. Pochází z 2. poloviny 18. století.
Zajímavostí je také gotická dřevěná plastika Panny Marie vyrobená v první čtvrtině 16. století.

























V areálu se dnes kromě kostela sv. Petra a Pavla nachází ještě kostel Sv. Floriána. Postaven byl kolem roku 1500, ale později vyhořel. Zaklenutý byl síťovými klenbami, které je možno spatřit ještě dnes. V roce 1718 pak byl po požáru obnoven. Na jeho místě zřejmě kdysi, v době, kdy byl na tomto místě městský hřbitov, stála kostnice nebo hřbitovní kaple. Znám je zde jako kostel "český", jelikož bohoslužby v něm probíhaly v českém jazyce. Tento menší kostelík je zprvu ukryt za větší stavbou kostela sv. Petra a Pavla. Příchozím tak padne větší kostel do oka jako první. Přesto se tento malý kostelík zaslouží o vaši pozornost svým slohem i vnitřní výzdobou, i když v něm nejsou dřevěné lavice, jako v kostele prvním. Moderní umělohmotné židle sice bijí do očí, ale pohled na oltář i boční sochy vše vynahradí. Interiér kostelíku je barokní a po stranách se nacházejí kaple sv. Linharta a sv. Marie.

Pokud nejdete v době mše, podíváte se do obou kostelů pouze přes mříže u hlavního vchodu. I tak stojí návštěva za to. Zajímavé je rovněž okolí obou kostelů. V areálu se nachází několik soch, mezi nejznámější patří socha sv. Jana Nepomuckého.
V areálu kolem dnešních kostelů také býval původní kaplický hřbitov, který byl zrušen v roce 1787, kdy byl přesunut za město, kde leží dodnes. Pouze už se nenachází za městem, ale uprostřed, neboť městská zástavba kolem něj se postupně rozrostla a zcela jej pohltila.
Samozřejmě jsem okolí kostelů pozorně procházela a doufala, že naleznu nějaký starý náhrobek, který by původní hřbitov připomínal. Marně. Jen jsem si ve vysoké mokré trávě zmáčela boty, ale to sem nepatří...













1 komentář: