středa 3. srpna 2016

Židovský hřbitov v Českém Krumlově


Při dnešní procházce vás pozvu na židovský hřbitov v Českém Krumlově, který se nachází hned vedle toho městského. Přivítá nás zdobená kovaná brána s židovskou hvězdou a vysoká zeď, kterou je hřbitov obehnaný kolem dokola. Založen byl roku 1891 a to na popud Ignaze Spira, významné osobnosti Krumlovska. Spiro mimo jiné založil papírny v nedalekém Větřní a na jeho popud se začala stavět v Českém Krumlově i synagoga, která je dnes zrekonstruována a v jejíchž prostorách naleznete kavárnu. Kromě příjemného posezení nad kávou si v ní můžete užít např. i hudbu, a to díky zajímavému kulturnímu programu. Rodina Spirů má na hřbitově velikou hrobku, kterou nelze přehlédnout.


Hřbitov se rozkládá na ploše 2546 metrů čtverečních a třímetrová zeď udržuje tichou intimitu místa. Jelikož se brána zamyká, je třeba návštěvy dopředu domluvit v Informačním centru ČK. V současné době se zde nachází 114 hrobů, ve kterých je pohřbeno 141 osob.
Na hřbitově se pravidelně pohřbívalo do roku 1938, než tomu zamezila válka a nacismus. Podle Ondřeje Šoka a jeho seminární práce Historie českokrumlovské židovské komunity, hřbitov po druhé světové válce pustl a chátral. V budově, která dříve sloužila jako obřadní síň a dodnes je v ní zachován čtecí pult, se tehdy skladovalo seno. Jelikož plocha hřbitova nebyla zcela zaplněna hroby, bylo zde dost místa i pro pasení koní.
Jako poslední zde byl pohřbený Dr. Ing. František Herbert Žalud a to v roce 1993. Nenajdeme zde pohřbeny jen Židy krumlovské, ale také obyvatele několika dalších vsí v okolí Českého Krumlova. V současné době probíhají na hřbitově restaurátorské práce a obnovovací procesy, což mu nijak neubírá na kouzlu - naopak. Ideální je spojit návštěvu obou hřbitovů dohromady, neboť jak je patrné z fotografie výše, těsně spolu sousedí a návštěvník si tak může lépe ucelit představu krumlovského obyvatelstva.
                                         





















Žádné komentáře:

Okomentovat